Gratis foto's

 

Je website is je visitekaartje. Je wordt eerst ‘eens gegoogeld’ vooraleer een klant contact met je opneemt. Daarom moeten je website, je blog en je social media er professioneel en netjes uitzien. Je wint vertrouwen en stelt klanten gerust. Bij jou zitten ze goed.

 

Online marketeers zullen je vertellen –en je ervaart het zelf ook– dat een stuk tekst er beter, smakelijker en aantrekkelijker uitziet als er een foto bij staat. Je zal sneller klikken op een beeld dan op een tekst, je zal eerder geneigd zijn om door te lezen. Ja, je bewondert zelfs die foto bij dat interessante artikel.

 

Stock = fake?

 

Wie een intensief e-communicatie- en marketingplan volgt, met dagelijkse posts op verschillende sociale media, en wekelijkse blogberichten, zit soms met de handen in het haar. Welke foto’s kan je op den duur nog gebruiken? Uiteraard kan je een abonnement nemen op een Stockfoto-service, maar die foto’s zien er heel vaak ook opvallend ‘stock’ uit. Een beetje onpersoonlijk en ongeloofwaardig, misschien wat fake en niet passend bij jouw product.

De beste oplossing is: zélf foto’s van goede kwaliteit produceren. Maar dat is een stiel op zich. Met je smartphone kan je wel met wat beelden wegkomen –het kan zelfs charmant zijn om voor bepaalde rubrieken ‘amateurbeelden’ te gebruiken– , maar je kan niet je volledige communicatie laten steunen op telefoonfoto’s. Het loont dus de moeite om voor je belangrijkste beelden een fotoshoot in te boeken bij een professionele fotograaf of een intensieve cursus fotografie te volgen. Zo ben je zeker dat je unieke beelden gebruikt die enkel en alleen op jouw website staan.

 

Pikken dan maar?

 

Soms vind je op het wereldwijde web prachtige kiekjes. Je hebt geen idee of er auteursrechten op rusten. Toch maar copy-pasten naar je blogpost? Think again! Je kan in de problemen komen door het gebruik van copyright-beelden. En zou het geen zonde zijn om je blog of zelfs je zaak te riskeren voor één foto?

Geen paniek: er zijn honderden mensen in de weer om jou de oplossing te bezorgen. Ze maken aan de lopende band professionele foto’s en posten die, volledig rechtenvrij, ja dat is gratis en vrij te gebruiken, op speciaal daarvoor bestemde websites. Ik zet er heel graag enkele voor jullie op een rij. En als ik er gaandeweg nog interessante passeer, dan deel ik die opnieuw.

Voor fotografen onder ons: bij heel wat van deze platformen kan je ook foto’s toevoegen. Als je je geroepen voelt om je werk te delen: ga je gang!

 

Death to stock photo

Registreer gratis en je krijgt elke maand een reeks hogeresolutiebeelden als zip-bestand in je mailbox. Zo verzamel je na een tijdje een hele reeks mooie foto’s die altijd van pas komen.

WEB_Death_to_stock_photography_Vibrant (10 of 10)

 

Kaboompics

Een handige site waar je zoekt op categorie, via een zoekwoord, of klikkend op de #tag bij een andere foto. Kaboom!

WEB_kaboompics.com_Vintage Moka Espresso Coffee Pot - Maker

 

 

SplitShire

Prachtige foto’s en extra’s (zoals backgrounds) voor grafisch vormgevers. Helemaal rechtenvrij te gebruiken.

WEB_SplitShire-8423

 

Picjumbo

Nog een site vol handig te gebruiken gratis stockfoto’s. Voor de fotogeeks: bij elk beeld staan technische specificaties vermeld.

 

Life of Pix

Een site boordevol prachtige foto’s, gehost door het Canadese reclamebureau Leeroy. Alle foto’s zijn volledig rechtenvrij.

WEB_2014-09-10-Life-of-Pix-free-stock-photos-strawberry-market-fruit

 

 

Superfamous

Nederlander Folkert Gorter stelt zijn foto’s ter beschikking, op voorwaarde dat je een bron vermeldt. Geen probleem, Folkert, komt goed!

WEB_superfamous_IMG_0813_2736

 

 

Unsplash

Om de tien dagen tien nieuwe foto’s. Dat is wat je bij unsplash zeer no-nonsense krijgt als je je gratis registreert.

WEB_unsplash-koffie

 

Wunderstock

Site compleet vol rechtenvrije foto’s. Te doorzoeken volgens zoekwoorden.

WEB_resplashed-paddenstoel

 

 

UPICM

Gratis en betalende foto’s. Staat er een download-link naast de foto, dan is hij rechtenvrij te gebruiken.

WEB_upicm - PEOPLE MALE OP

 

 

Stokpic

Je registreert voor 10 foto’s om de twee weken, of je doorzoekt het ruime archief aan premium foto’s.

WEB_Stokpic-Lifestyle Girl laying on Beach With Jean Shorts

 

Raumrot

Raumrot roept op om de boodschap te verspreiden en bekend te maken dat er gratis foto’s te vinden zijn. Bij deze. En het is de moeite!

WEB_raumrot_msp_1109_9538

 

 

Picography

Een hele reeks gratis foto’s. Vrij te gebruiken, waar je ook wil.

WEB_picography-artisan-loaf

 

en tot slot

 

Gratisography

Een verzameling van soms bizarre en originele beelden. Coole site!

WEB_308H - gratisography

 

Vergat ik nog een geniale site? Laat maar horen waar jij je stockbeelden vandaan haalt. 🙂

 

openingsvisual gemaakt met Canva