4

Hoewel dat niet bepaald iets is wat elke freelancer doet, zo’n verhuis naar een ander land, maakte het voor mij een belangrijk deel uit van mijn eerste jaar als freelancer, dus deze MOEST in de reeks. Meer nog: onze nakende verhuis naar Denemarken was dé aanleiding om over te stappen naar een zelfstandig statuut. Maar waarom net freelancer worden als je naar het buitenland verhuist?

We ruilden België ooit al eens een jaar voor de VS, en daar stak ik enkele cruciale weetjes op over de arbeidsmarkt, werk zoeken en een job vinden in een ander land. Toen, in 2007 was dat, gingen we weliswaar buiten de Europese Unie wonen en waren we nog heel student-like, dus de situatie was wel anders dan met twee kinderen naar Denemarken verkassen. Concreet: we lieten geen huis-met-lening achter in België, we hadden nog geen kinderen en er was dus bijna niets waarover we ons vooraf zorgen hoefden te maken. De aanleiding voor de verhuis was beide keren wel dezelfde: een werkbeurs voor mijn wederhelft.

 

Niemand zit op je te wachten

Toen we in de VS woonden en ik daar werk zocht, leerde ik: niemand zit in het buitenland op je te wachten. Uitspraken als: “Wij Belgen, met al onze talenkennis, kunnen toch overal aan de slag” zijn ronduit naïef. Eigenlijk is horeca-ervaring in de VS nuttiger dan talenkennis. Maar kom, dat jaar was sowieso de max (én ik heb zelfs even gewerkt, maar da’s een ander verhaal).

Toen twee jaar naar Denemarken plots concreet werd, wist ik drie zaken:

  • ik wil niet twee jaar niks doen op professioneel vlak (ik schrapte dus de optie ‘loopbaanonderbreking zonder wedde’).
  • ik ga geen poging doen om op de Deense arbeidsmarkt te proberen binnen geraken (zie lesje uit de VS: niemand zit op je te wachten, en al zeker niet als je geen Deens kan en maar twee jaar blijft).
  • ik wil mijn ‘carrière’ en contacten in communicatie en copywriting niet on hold zetten voor twee jaar.

 

’t Is het moment

Met die drie ‘eisen’ in het hoofd en omdat ik al een tijd met het idee speelde om als freelancer aan de slag te gaan, wist ik: dit is het moment!

Een handige en cruciale bijkomstigheid: copywriting is een vak waarvoor afstand geen probleem vormt. Een goeie internetverbinding en laptop volstaan om mijn job te doen.

Samen met de boekhouder (die ik hierbij graag nog eens in de bloemetjes zet voor alle hulp – merci, Frédéric!), zocht ik de ins en outs uit over freelancen in een ander Europees land. Het leek wel of niemand dat ooit eerder had gedaan, want geen enkele instantie kon meteen op de vragen een antwoord bieden. Uiteindelijk lukte het prima om in Denemarken mijn – toen nog zeer prille – freelance carrière verder uit te bouwen.

 

Tropical in Kopenhagen

Klanten die mij persoonlijk  kennen, vinden het geen probleem dat ik vanuit Kopenhagen werk. Nieuwe klanten zijn eerst soms verrast, maar beschouwen het ook niet als een probleem. Sommigen lijken het zelfs wat exotisch te vinden, al kan ik vertellen dat het hier – ik staar even uit het raam en zie regen – niet bijster tropical is. Gelukkig wel hygge ;).

Mijn freelance statuut laat me toe om mijn lievelingswerk zonder onderbreking verder te zetten, ondanks het feit dat ik in het buitenland woon. Dat ik in het begin lang niet fulltime aan de slag was, zorgde voor voldoende ruimte om alle paperassen te regelen en om er volop te zijn voor de kinderen die moesten wennen aan hun nieuwe omgeving. We hadden tijd en ruimte om zelf wat te settelen, zonder stress of druk over ‘werk zoeken’. Maand na maand geraakten mijn dagen meer gevuld en kwamen er opdrachten bij.

Ik droomde en hoopte, maar kon haast niet geloven dat ik in de loop van 2018 met een goedgevuld klantenbestand terug naar België zou terugkeren. En toch lijkt het er sterk op dat me dat zal lukken. Wijs!

 

LIFELESSONS

  • Huur een boekhouder in. Goud waard!
  • Niet te veel aarzelen en twijfelen. Wel feiten checken en realistisch afwegen of het kan.
  • Starten als freelancer is minder stressy als je partner een fulltime inkomen heeft en je geen giga-exorbitante levensstijl hebt.
  • Binnen de EU is het vrij makkelijk om te verhuizen als freelancer, al moet ‘de zaak’ dan wel mee verhuizen. Ik heb dus nu een Deense zaak. En als we terug naar België gaan, moet ik opnieuw een Belgische onderneming starten.
  • Huur ook in het land waar je terecht komt een boekhouder in. Maar daarover meer in deel 4: factureren en cijferen.

 

Wat willen jullie nog weten?

Misschien willen jullie nog meer weten over verhuizen naar het buitenland. Laat gerust een reactie achter, ik beantwoord jullie vragen met plezier!

Beeld: gratis foto van gratisography