Toen ik besloot om freelancer te worden, had ik zoals alle starters een bergje twijfels. Eén van de grote vragen waar ik mee rondliep, was of ik het niet zou missen. Die volledige betrokkenheid bij projecten, bij een organisatie.  De voldoening die je put uit dat enorme engagement. De fun om alles te zien ontstaan, te zien opbouwen en lanceren om er dan de vruchten van te plukken – of ook weer niet – en lessen te trekken voor een volgend, misschien nog cooler project voor dezelfde organisatie.

Na enkele maanden kan ik getuigen dat ik exact dat, vreemd genoeg, nog niet heb gemist. Het ontbreken van die ‘druk’ heeft voor mij juist ruimte gecreëerd in mijn brein. Het feit dat ik elke dag kan verrast worden door een nieuwe opdrachtgever met een heel ander soort opdracht, werkt voor mij verfrissend. Word ik dan een kleine radar die verder geen uitstaans heeft met wat er met mijn werk gebeurt? Misschien wel.

 

Bemoeizucht

 

Maar tot nu toe kon ik mijn drang tot betrokkenheid wonderwel botvieren op mijn arme klanten. Ik heb me ongevraagd volop bemoeid met webpagina’s, ik meldde terloops spelfouten of deed in mijn teksten suggesties voor lay-out. Geen enkele klant vond dat ongepast, ik werd er in tegendeel hartelijk voor bedankt.

 

Kotzebue

 

En verder heb ik de voorbije maanden massaal veel onverwachte kennis opgedaan. Zo leerde ik onder meer dat witte, groene en zwarte thee alle drie van dezelfde theeplant komen, ik ontdekte dat er ergens in het hoge Rusland een plaatsje is dat Kotzebue heet, de befaamde inbrekerstechniek ‘kerntrekken’ behoort nu tot mijn skills – in theorie dan toch – én ik deelde in de vreugde bij het ontdekken van een nieuwe broedplaats van de Lepelbekstrandloper. Ja, dat beest bestaat.

Ik heb dus geen angst meer over een mogelijk gebrek aan breinprikkels. ’t Is net de diversiteit aan opdrachten die me keer op keer een nieuwe boost geeft.

 

PS: voor het ontbreken van fijne collega’s om mee te kletsen, zoek ik dan weer naarstig een oplossing. Whatsapp biedt alvast een helpende hand voor veel van dat soort zever-gezever.

Bron foto: Raumrot
Foto bewerkt met: Canva