De laatste tijd ben ik vaak ge-wow-d door that thing called voortschrijdend inzicht.

Ik vond het altijd heerlijk toeven, daar midden in mijn comfortzone. Daar waar alles gewoon vlotjes loopt.

In die zone zat ik comfy anoniem, veilig achter mijn computer of bij een leuke klant ideeën te bedenken en te brainstormen. Teksten te schrijven. Artikels en posts te publiceren in naam van diezelfde klanten.

Mijn website en teksten vertegenwoordigden mij perfect. De gedachte aan ‘mezelf op video opnemen en online zetten’, deed me hoogstens eens grinniken en vooral denken: never.

Met diezelfde insteek ben ik gestart met Working Apart Together (of WAT), zij aan zij met mede-freelancers Karlien De Vrieze en Griet Rebry. Ik dacht: we gaan op één plaats onze kennis delen met ondernemers. Lekker veel boeiende, inspirerende klompjes goud produceren en uitsturen via onze nieuwsbrief en onze website, zodat ze hun marketing en communicatie doordacht kunnen aanpakken.

En toen gebeurde er vanalles: we deden plots adviescalls met ondernemers, we hadden een WhatsApp-groepje met vijf bètacursisten, we werden uitgenodigd als spreker op een event, we maakten een podcast, Griet werd gevraagd om een webinar te hosten én ik gaf er zelf ook een, zo’n webinar.

 

Gaandeweg schreed dat infamous inzicht voort

Dit zijn dingen die ik nu doorheb:

 • Mensen houden van concrete tips. Maar ze houden er nóg meer van als ze die horen van een echte persoon die ze from a place of passion vertelt. (Dank u, deelnemers aan het webinar en ondernemers van de WAT-sessies om me dat te doen inzien)
 • Tips helpen mensen vooruit, maar ik realiseer me nu dat het gevoel, het zelfvertrouwen en de mindset voor ondernemers minstens zo belangrijk is om die inzichten ook te kunnen toepassen. (Dank u, cursisten van de Essentials-cursus die dit lovend in de reviews schreven.)
 • Online cursussen zijn super, maar nog cooler vinden mensen het als ze daarbij deel uitmaken van een groep om elkaar te steunen terwijl iedereen naar een doel toewerkt. (Dank u, bèta-cursisten om dat zaadje te planten)
 • Achter je computer zitten is comfy, maar telkens als je buiten komt om mensen te ontmoeten krijg je een geweldige boost. (Dank u, Creative Shelter om ons als spreker op je event te programmeren en me de smaak te pakken te doen krijgen)
 • Communicatietips zijn [geeuw], behalve als je ze op een wijze manier verpakt en overgiet met een sausje van anekdotes en voorbeelden. (Dank u, abonnees van onze nieuwsbrief om zo enthousiast te reageren telkens we er weer eentje sturen met een semi-gênant verhaal)
 • Lang aan het woord zijn is oké. (dank u, deelnemers aan het webinar, want terwijl ik dacht ‘fok, ik ben hier maar aan één stuk door aan het spreken’, reageerden jullie met: bedankt om zo enthousiast je nuttige tips te brengen. TOINK)
 • Vibes zijn aanstekelijk. (Dank u, Griet en Karlien, want we horen van alle kanten dat onze WAT-vibes een soortement energie vormen. En hoe zot is dat, eigenlijk?)

Ik realiseer me nu dat je dus (écht waar) kan shiften van comfortzone, als je ze af en toe eens durft te strechen. En dat is machtig!

Wat nu?

Het gekke is dat ik nu dolenthousiast word over dingen waarvan ik óók ooit dacht van: nee hoor. Dit staat nu op stapel:

 • Na de laaiende reacties op het vorige webinar, planden we terstond weer een nieuwe. Want dat was té leuk!
 • We bekijken heel concreet hoe wij, als WAT, ondernemers kunnen samenbrengen voor fun, support & concrete stappen voorwaarts. Denk je nu: oeh, iets voor mij? Blijf dan vooral op de hoogte via onze nieuwsbrief, want daar delen we hoe we dat gaan doen. (Intussen krijg je de in-verhalen-verpakte-toptips, dus da’s dubbel tof)
 • De Essentials-cursus krijgt binnenkort een upgrade: extra lessen, een andere volgorde, enz. en hij wordt daarna duurder. Maarrrrr (insidertipje hier) iedereen die hem ooit kocht, blijft forever toegang hebben, dus ’t is in feite NU het moment om hem aan deze lage prijs te bemachtigen.
 • Een derde seizoen van de podcast komt er zéker. In welke vorm, dat zijn we NU aan het bekijken.

Mega veel zin in!!

 

Coverfoto: Sunguk Kim – Unsplash