visual-free-calendar-small

Aaaah, het eeuwige plannen van je werk. Het terugrekenen in je workflow van ‘datum in druk’ of ‘datum online’ tot de ultieme deadline van je copy- of grafisch werk. Het maken van een communicatieplan voor social media, voor jezelf of voor klanten … Er valt altijd wel iets te schematiseren, te regelen en te onthouden. En dan vind ik het -ook in digitale tijden- nog altijd handig om er een papieren overzicht op na te houden.

In de loop van dit jaar rijpte het idee om zo’n handige werkkalender voor mezelf te maken. En als ik dan toch die moeite doe, kan ik hem net zo goed als geschenkje aanbieden aan m’n trouwe lezertjes. Maar dan moest het er wel extra goed uitzien. Ik contacteerde dus een hulplijn in de vorm van Bart Behiels, een grafisch vormgever waar ik vaak mee samenwerk, en hij vond het een prima idee (of durfde geen neen zeggen tegen zoveel joligheid). We verdeelden het werk volgens kunde: hij maakte illustraties en gaf de pagina’s vorm. Ik deed het research-, schrijf- en interpunctiewerk.

 

 

Wat heeft deze kalender dat andere niet hebben?

 

Handige grote vakjes

Elke dag van het jaar kreeg een zo groot mogelijk invulvakje. Invullen is immers de bedoeling van deze kalender.

 

Weeknummers to the rescue

Op deze kalender zijn niet alleen de dagen genummerd, er staat ook een nummering bij de weken (door Bart op grappige flapjes gezet). Drukkerijen, uitgeverijen, communicatiebureaus, postdiensten, … durven immers wel eens gewag maken van ‘oplevering in week 38’ of ‘postdrop in week 29’. Waarna je wanhopig googelt om snel te weten te komen welke week dat precies is. Met deze kalender? In één oogopslag te zien!

 

Nuttig lijstje

Je wil altijd wel ergens iets extra noteren. Of het nu de verjaardagen van die maand, de belangrijkste to do’s of een kleurcode is. Wat je ook wil neerkribbelen, het kan, want er werd elke maand plaats voor een ‘nuttig lijstje’ voorzien.

 

Inspirational quotes (maar dan goeie)

Geen Carpe diem en nee, zelfs geen Carpe that fucking diem op deze kalender. Het internet braakt dagelijks clichématige inspirational quotes waarbij ik niet zelden met de ogen rol of in het slechtste geval terugbraak. Toch zijn er zoveel coole uitspraken of passende zinnetjes op deze wereld. Elke maand kreeg dus een eigen quote mee. Ik koos bewust voor korte zinnen zodat de kalender luchtig en fris bleef. Onderaan elke maand kan je bij de credits ontdekken wie de wijsheid heeft bedacht.

 

Dag van …

Niet te geloven hoeveel ‘dagen van’ er bestaan. Vaak zijn er zelfs meerdere thema’s te vieren op één
dag. Ik doorkruiste de complete databank op één of andere website en pikte er voor iedere maand enkele dagen uit die ik zelf interessant vond. Ook de officiële Belgische feestdagen staan aangeduid op de kalender. Zo weet je als freelancer wanneer je klanten niet werken ;).

 

Illustraties klein en fijn

Bart is dan wel een excellent grafisch vormgever, eigenlijk is hij in de fond een kunstenaar. Hij kreeg dus carte blanche voor het maken van de illustraties, en het werden dieren. Eerst werd de ijsbeer van januari geboren. Een beest dat ik meteen in de armen sloot. Ik hintte dan ‘een fiets!’ ‘een pompoen!’ ‘een pot confituur!’ maar nee, het mocht niet baten. Het werden stuk voor stuk dieren. Bart legt zelf uit hoe de illustraties ontstonden: ‘Ik maakte eerst wat losse schetsen met potlood in een schetsboek om uit te testen wat er kon werken. Voor het maken van de digitale tekeningen stonden telkens een aantal foto’s uit Google Images model op het ene computerscherm. Op het andere kregen de tekeningen vorm. Met pen en tablet kraste en kriebelde ik in Photoshop laag boven laag: textuur, licht en schaduw. Zo kreeg ik tactiliteit in de illustraties. Ik tekende geen lijnen.

Wonderlijk (voor een copywriter als ik, die ooit een talentloze passage in de naschoolse tekenacademie onderging) dat daar dan haast levensechte diertjes uit voortkomen die je zó met duim en wijsvinger van het papier lijkt te kunnen plukken en op je hand kan laten rondlopen.

 

Printvriendelijk en inktbesparend

We hadden extra aandacht voor milieu en budget. Het ontwerp zit zo in elkaar dat zowel het soort lijnen als de lettertypes en illustraties een minimum aan inkt van je printer vereisen. Aan jou de verantwoordelijkheid om een fijne papiersoort te kiezen zoals gerecycleerd of hipster dan hipst cradle-to-cradle papier.

 

Daar kan ik alleen maar op zeggen: snel downloaden en ontdekken die handel. Gratis en voor niets!