Podcasts, podcasts, podcasts, … een eindeloze bron van auditief vermaak. In dit deel van de blogreeks over podcasts lijst ik de podcast-tips op die ik van anderen kreeg (na deel 1: de beste Nederlandstalige podcasts en deel 2: de beste Engelstalige podcasts).
Tips van Griet
Griet Rebry is net als ik freelance copywriter, woont net als ik in Gent en heeft net als ik twee koters rondlopen. We nemen regelmatig samen copywritingopdrachten aan en zijn goed op elkaar ingespeeld. Toch had ze nog enkele podcast-tips in petto die ik nog niet kende. Ze legt het zelf uit:
Vranckx & Byloo
Het klinkt tegenstrijdig, maar deze podcast doet het: op een ontspannen manier duiding geven bij zware actuele thema’s. Denk: de Palestijnse zaak, de maffia op Sicilië en ‘hoe zou het nog zijn met IS’. Klassieke duidingsprogramma’s op radio en tv maken me soms moedeloos, maar deze podcast geeft me grip op zo’n thema. Vincent Byloo en Rudi Vranckx geven het geheel de juiste dosis luchtigheid om het luisteren echt plezant te maken, zonder hun onderwerp te bagatelliseren of in zevensecondenquotes te persen.
Met deze podcast over opvoeden heb ik me al meer dan eens een breuk gelachen. Hier geen tenenkrullende, vingerwijzende goede raad. Wel hilarisch herkenbare verhalen van drie sympathieke Nederlandse ouders: Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst, ik geloof dat het BN’ers zijn. Hun concept: een van hen ‘kent iemand’ – of is ie het zelf? – die met één of ander opvoedkundig probleem(pje) worstelt. De twee anderen geven hun kijk op de zaak en halen er een no nonsense-expert bij. Hier heb ik heel wat uit opgestoken, maar vooral véél plezier aan beleefd. Leuk weetje: bij de podcast hoort ook een boek, met illustraties van ons aller Eva Mouton.
Tante Jos
Mijke van Wijk, de maakster van deze persoonlijke docu, groeide op met indrukwekkende verhalen over haar tante Jos. Jos is de zus van haar oma en was een verzetsheldin in de Tweede Wereldoorlog. Maar als Mijke doorvraagt, blijken stukken van het ware verhaal te ontbreken. Ze besluit de tocht van tante Jos over te doen en de historie uit te spitten. Deze podcast vind ik prachtige storytelling, een levendig verteld persoonlijk én geschiedkundig verhaal dat een beetje een inkijk geeft in hoe het verzet destijds in z’n werk ging. Mij gaf het bovendien een extra dimensie aan de oorlogsverhalen die ik ken van mijn grootouders, die als lagereschoolkinderen de oorlog beleefden in Poperinge.
Tip van Katrijn
Katrijn Everaerd is het brein achter I Support Creatives. En dat is exact wat ze doet: in de chaotische breinen van creatieve professionals duiken, er de belangrijkste dromen en ideeën uithalen en die in een structuur en planning gieten, zodat de creative in kwestie uiteindelijk die dromen kan waarmaken. Geniaal toch? Bij mijn vraag naar haar favoriete podcasts, geeft ze volgend antwoord & inzichten:
Ik kies als number one: TechMag van Magali De Reu. Techmag is een mediaplatform over nieuwe ideeën en de mensen erachter. Magali interviewt innovatoren, creatieven en leiders om boeiende verhalen en inspiratie op te doen.
Ik ben in de fase van het uitdenken van mijn bedrijf naar een brede range van podcasts gaan luisteren: de search naar het juiste aanbod, mijn ‘perfecte klant’, inzichten omtrent mijn core. Toen vond ik het leuk om naar verschillende podcasts te luisteren. Maar nu mijn core duidelijk is, heb ik daar minder zin in slash nood aan. En ook… Wat doe je met die overload aan informatie? Your brain goes insane. Daarom focus ik me momenteel op eentje en deze heeft het overleefd! Haha. Waarom?
Het gaat niet over mijn core business, maar de podcast voldoet aan enkele parameters: géén irritante stemmen, geen langdradige, meaningless blurring bullshit. Het moét inspirerend zijn. Tijdens interviews stelt Magali vragen over toekomstige trends. Hoe gaan bedrijven om met A.I.? Het doet me dromen hoe de wereld er binnen enkele jaren kan uitzien. Ook inhoudelijk verdiept ze in thema’s zoals customer centricity; hoe pakken start-ups of grote bedrijven hun marketingcampagnes aan? Daar kan je altijd iets van bijleren als mini solo ondernemer. De ondernemingsverhalen over de opstartfase en failures zijn eerlijk en herkenbaar. En dan denk ik, ok Everaerd, je hebt nog een lange weg te gaan. Maar hé, be patient, you are working on it.
Tips van Ine
Ik leerde Ine Pieters kennen aan de schoolpoort. Ze werkt bij De Lijn als specialist beleidscommunicatie en is een enthousiaste consument van series, podcasts en everything bingable. Dit is haar lijstje:
Nederlandstalig: Ik ken iemand die – Zwijgen is geen optie – Vranckx & Byloo – Pawel de Poolse plukker – Sweet spot – Ongesigneerd – Iemand – Sterk water – In het spoor van de laatste tsaar – Bjorn in the USA – De kasteelmoord – De moord op Patrick – Het elfde uur.
Engelstalig: S-town – In the dark – Curious cases of Rutherford & Fry – Dirty John – Missing & murdered – Death in Ice Valley – The habitat – What Trump can teach us about con law – Mogul – Grownups read things they wrote as kids – Crimetown – Cover-up – This American life – Caliphate – The teacher’s pet – 16 shots
Tips van Bertel
Bertel Mertens is freelance WordPress-designer en maker van onder meer dit pareltje ;). Dit zijn zijn favoriete podcasts:
Nerdland – De Universiteit van Vlaanderen
Tip van Katrien
Deze tip kwam aangewaaid als reactie op de vorige blogs uit deze reeks. Hij komt van de mij onbekende Katrien D., maar ik heb hem wel meteen op mijn luisterlijstje gezet. Bedankt voor de tip, Katrien!
Zelf tips voor Engelstalige podcasts?
Stuur me een mail, en dan gooi ik jouw bijdrage hier op het wereldwijde web!
Benieuwd naar meer? Lees ook deel 1: de beste Nederlandstalige podcasts, en deel 2: de beste Engelstalige podcasts.