Podcasts, podcasts, podcasts, … een eindeloze bron van auditief vermaak. In deel 1 (dit deel dus) van deze blogreeks bundel ik de beste Nederlandstalige podcasts. Check daarna ook de andere episodes: het ultieme lijstje met Engelstalige podcasts & tips voor steengoede podcasts volgens … anderen.

Mijn favoriete Nederlandstalige podcasts

De ontdekking van podcasts

Enkele jaren geleden ontdekte ik het bestaan van podcasts. Een podcast is een audiostuk dat je kan beluisteren via Spotify of een andere podcast-app. Over elk onderwerp, hoe gek ook, bestaat vast ergens een obscure podcast. Tussen die miljoenen uren radio zitten fantastische dingen. Grappig of ontroerend. Razend spannend of leerrijk en boeiend.

“Wanneer heb jij tijd om podcasts te luisteren?”

Het voordeel aan een podcast is nét dat je ‘m kan beluisteren terwijl je iets anders doet. De nooit eindigende stroom huishoudelijke klussen is een pak minder eentonig als er een podcast bij kan. Ook transport (fiets, openbaar vervoer, autoritten) doe ik haast niet meer zonder podcasts. Toegegeven: ’t Is er soms een beetje over, hoe sommige podcast-reeksen hier gebinged worden. Want stilte is ook heilzaam. Maar kom, da’s voor een andere keer. Leve de verslavende audio!

Dit zijn mijn favoriete Nederlandstalige podcasts

Bob [docu] is een podcast van audiocollectief Schik, dat bestaat uit drie radiomakers: Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist. Bob is een zesdelige reeks over de 84-jarige Elisa die dolverliefd is op een mysterieuze Bob. Wie is Bob? En is er wel een Bob? Je komt het uiteindelijk te weten. Opgelet: verslavend!

Na het verslinden van Bob, bleef ik audiocollectief Schik volgen. Terecht, want ook hun verdere werk stelde niet teleur. In Laura H. [docu] vertelt een Nederlands meisje hoe ze met haar man mee naar Syrië trok en hoe ze vervolgens uit alle macht terug in Nederland probeerde te geraken. Haar vader vertelt hetzelfde – nogal bloedstollende – verhaal vanuit zijn standpunt.

In El Tarangu [docu] gaat Schik op zoek naar de dood gewaande wielrenner José Manuel Fuente, die in 2003 plots naar Lucien Van Impe belde om samen met hem een avondje op restaurant te gaan … Leeft hij echt nog? Of was die man op restaurant een fantast? Hoe zet je je dood in scene? En waarom zou je je voordoen als iemand anders?

De podcast In mijn hoofd [docu] van Anke Van Meer brengt je in acht afleveringen doorheen de hoofden van onder meer een blinde, een afasie-patiënt, een persoon met Gilles de la Tourette, een verliefd iemand, … Ze legt de klanken vast die zich in hun hoofden afspelen.

Omdenken [dialoog/therapeutisch] is een podcast waar telkens één reëel probleem aangepakt wordt. Podcasthost Berthold Gunster laat de persoon zijn of haar eigen probleem via slimme vragen ‘omdenken’ en een plaats geven, oplossen of anders interpreteren. Daardoor verdwijnen heel wat van de voorgestelde problemen.

Echt Gebeurd [verhalen/NL] en Relaas [verhalen/BE] zijn opgebouwd volgens hetzelfde concept, maar in Nederlandse en Belgische versie. Beide initiatieven organiseren live vertelavonden (in Amsterdam, Gent en Antwerpen) waarbij gewone mensen telkens zelf een verhaal komen vertellen dat ze echt hebben meegemaakt. Wekelijks wordt één van die verhalen dan gemixt tot een – vaak erg vermakelijke – podcast. Deze aflevering van Echt Gebeurd vond ik bijvoorbeeld behoorlijk hilarisch.

In Kratkruipers [dialoog/muziek] bezoekt podcast-host Rik De Bruycker telkens de platenkast van een bekende muzikant of artiest. Aan de hand van enkele markante platen, hebben ze een kabbelend gesprek over muziek, en dus automatisch ook over de thema’s des levens. Ik luister selectief: als de gast me boeit.

Via de podcast Parel Radio leerde ik al heel wat andere podcasts kennen. De radiomakers achter deze podcast verzamelen radioparels van vroeger en nu. Ze laten die integraal horen en hebben een kort gesprekje met de makers van de docu’s.

Natuurlijk kan Plantrekkers [docu / fictie] niet in het lijstje ontbreken. Met één van de makers – Wederik De Backer – speelde ik als kind omdat onze moeders vriendinnen zijn. Later in ’t leven was Wederik ook nog even ‘mijn’ jobstudent. Samen met Lucas Derycke nodigt hij andere makers (niet per se radiomakers) uit om een audiostuk te maken voor Plantrekkers. Soms zetten ze er ook eens een zelfgemaakte tussen. Dat Wederik de ene na de andere internationale prijs in de wacht sleept met zijn podcasts, is reden genoeg om hem te volgen en zijn radiostukken te verorberen.

De podcast Bourgondiërs [geschiedenis] voert je mee naar de Lage Landen van de vijftiende eeuw. Had iemand me voorgaande zin uitgesproken, ik had de podcast zelfs niet geprobeerd. Maar dankzij Parel Radio kreeg ik een aflevering voorgeschoteld en was ik verkocht. De magische manier waarop Bart Van Loo deze periode uit de doeken doet, is verslavend en blijft boeien tot de laatste seconde. Fantastisch om op deze manier kennis op te doen over de eigen geschiedenis, die zich grotendeels in het middeleeuwse Gent afspeelt.

Welcome to the AA of WTTAA. Da’s een podcast van Alex Agnew en Andries Beckers. Ze praten telkens met een gast over levenspad en carrièrekeuzes. Ik pik er de afleveringen uit waar ze een interessante gast interviewen.

En natuurlijk staat ook de prille podcast van Timmerwerkt prominent op mijn playlist. Timmerwerkt is een meubelmakerij waar nieuwkomers meubels op maat maken. Niet alleen heb ik daar een prachtige boekenwand laten maken en mocht ik daarna prompt wat communicatiewerk voor hen gaan doen. Ze maken nu ook een fantastische podcast met de verhalen van hun medewerkers. De eerste aflevering vertelt het verhaal van Ibrahim en zijn gezin. En dat was prachtig en sterk. En aangrijpend.

Update juni 2021 – een hele lijst nieuwe podcasts

Intussen beluisterde ik met veel plezier deze Nederlandstalige podcasts:

  • Nabij. Over de zoektocht van een kleindochter naar de grootmoeder die ze nooit heeft gekend. Vier afleveringen ontroerende familiegeschiedenis. Over rouw, verborgen verdriet en verlichting. Prachtig!
  • Kan je even langskomen? Het verhaal van Lucas (29) uit Amsterdam die onverwacht te horen krijgt dat hij vader wordt.
  • De plantage van onze voorouders. Twee Nederlandse vrouwen gaan op zoek naar antwoorden over hun familiegeschiedenis. De ene stamt af van plantagehouders in Suriname, de ander van de slavengezinnen die er werkten.
  • Weg. Telkens vertelt iemand over een verlies dat ze op hun weg tegenkwamen. En over de weg die ze vervolgens afleggen.
  • Taboebs. Twee actrices startten in coronatijden een podcast over alle mogelijke taboe-onderwerpen.
  • Family Affair. Een podcast van Studio Brussel waarin telkens een muzikale Belgische familie aan het woord komt.
  • Kwaad bloed. Over spraakmakende moorden en mysterieuze verdwijningen op het Nederlandse platteland.
  • Dochters van ondernemers. Vijf actrices maakten een theatershow en podcast over hun jeugd als dochter van de slager, de aannemer of de groententeler.
  • Mijn verhaal. Een podcast van Libelle (jep jep) met telkens een aangrijpende gebeurtenis die mensen overkwam.
  • Uit de oude doos. Rozemarijn stelt haar 92-jarige oma vragen over liefde, relaties en seks. En hoe dat dan vroeger allemaal ging.
  • Eva Ontmoet. Slechts 4 afleveringen – jammer genoeg – waarin Eva De Roo (StuBru) mensen ontmoet met een uniek, persoonlijk of inspirerend verhaal.
  • Jan & Christina. Fotograaf Jan Banning besluit zich in te zetten voor een Amerikaanse vrouwelijke gedetineerde: Christina Boyer. Boeiend!
  • Als het masker valt. Inzicht in het fenomeen van narcisme, met persoonlijke verhalen en experts die vertellen hoe het is om in de greep te zijn van een narcistisch persoon.
  • De fabelachtige stad. Een podcast van Eva De Groote en Ruben Nachtergaele die net zo fabelachtig klinkt als de titel belooft. Perfect geschikt bij het wegdromen en relaxen.
  • Wraak. Een spannende fictiereeks die zich afspeelt in Amsterdam.
  • Staatsgeheim. Opnieuw spannende fictie over een experiment met menselijke proefkonijnen.

Update september 2022 – nog meer toffe podcasts

En het luisteren gaat door.

  • De volksjury. Waarin Laura en Silke – obsessed door true crime – op niet-verantwoorde wijze telkens één spraakmakende moordzaak bespreken.
  • De stemmen van assisen. Een podcast van Het Nieuwsblad die ons meeneemt naar de assisenzaken van het moment.
  • Patiënt Pedro. Waarin Pedro Elias zijn hypochondrie in de ogen kijkt en topdokter na topdokter laat checken of er écht iets met hem scheelt.
  • Gedwongen. Het verhaal van de dwangarbeiders die in de tweede wereldoorlog in Duitsland aan de slag moesten.
  • Zo geboren. De zoektocht van Raf naar het verhaal van zijn vader.
  • Ouder. Waarin (een andere) Raf uitzoekt of zijn vader wel was wie hij beweerde te zijn.
  • Erna. Een podcast waarin mensen die hun ouder(s) op jonge leeftijd verloren vertellen over hoe het dan verder moet.
  • Van twee kanten. Waarin telkens twee geliefden apart worden geïnterviewd over een heftige gebeurtenis in hun relatie.
  • Geen kleine man. Over hoe het komt dat medische aandoeningen bij vrouwen vaak in de schemerzone blijven.
  • Tot onze grote spijt. Johan Terryn interviewt gewone mensen over momenten of gebeurtenissen waar ze spijt van hebben.
  • Señor Sarens. De podcast die uitzoekt wat er achter de moord op Vlaamse zakenman Jan Sarens in Mexico schuilgaat.
  • Zaad zonder naam. Over het ontstaan en de evolutie van zaadbanken. En de gevolgen van anonieme zaaddonaties.
  • Afvalverhalen om van bij te komen. Waarin Irmgard Tummers op briljante wijze vertelt over haar pogingen om lichtvoetig door een zwaar leven te gaan.
  • En natuurlijk onze eigen podcast: Spreek ik met de zaakvoerder. Waarin wij, drie freelancers, vertellen over het leven zoals het is. Hier een overzicht.

 

Zelf tips voor Nederlandstalige podcasts?

Stuur me een mail met jouw tips, want alle podcast-inspiratie is welkom!

 

Benieuwd naar meer? Lees ook deel 2, waarin ik Engelstalige podcasts aanbeveel, en deel 3, met favoriete podcasts van anderen.