Podcasts, podcasts, podcasts, … een eindeloze bron van auditief vermaak. Maar bestaan er ook toffe podcasts voor kinderen? In het Nederlands? Ik besluit om mijn tienjarige dochter Ellis aan de tand te voelen. Zij is net als haar ouders verknocht aan luisteren. Ze houdt er bijvoorbeeld van om uren te tekenen, knutselen, haken of borduren terwijl ze met de koptelefoon naar een luisterverhaal of podcast luistert.

Nadat ik drie overzichten maakte van podcasts voor volwassenen is dit de 4de episode: de beste Nederlandstalige podcasts voor kinderen – according to Ellis. 

 

Wat vind je zo leuk aan podcasts?

Ellis: “Het is fijn om een heel verhaal te krijgen, zonder dat je een scherm nodig hebt. Een podcast heeft niet hetzelfde effect als een boek. Bij lezen zit ik sneller en beter in het verhaal en voel ik nog meer de spanning. Maar als je geen zin hebt om te lezen, kan een podcast een goede vervanging zijn. Een voordeel aan podcasts is dat je intussen iets kan doen, zoals tekenen of naaien. Dat kan niet bij een boek of een film.”

Wat is het verschil tussen een podcast en een luisterverhaal?

Ellis: “Een luisterverhaal is meer professioneel opgenomen, met liedjes en zo. Zoals de verhalen van Het Geluidshuis. Een podcast is vaak een gesprek of een zelfverzonnen verhaal van één of enkele personen. Ik luister graag naar allebei, maar heb podcasts ontdekt nadat ik alle luisterverhalen al honderd keer had beluisterd. Een luisterboek is nóg iets anders. Daar leest één persoon een boek voor.”

Kan je een lijstje maken van jouw favoriete podcasts voor kinderen?

Bella De Koe – Gaat over een koe, Bella. Ze heeft heel veel vriendinnen en beleeft avonturen op de boerderij. Zoals de modeshow. Een mevrouw vertelt elk verhaal. Aanrader voor kinderen van de kleuter- en basisschool.

Zita & Gloria – Twee vriendinnen praten over dingen die je kan meemaken zoals liefde, vriendschappen die verwateren, liefdesverdriet, en zo. Aanrader vanaf ongeveer het vierde leerjaar en ouder.

Sara’s mysteries – Sara is een vrouw die toen ze klein was een geheimzinnige gouden tand vond bij haar oma op zolder. Daarna verdween de tand en ze heeft nooit geweten wat de geschiedenis van de tand was. Sindsdien wil ze nooit meer een mysterie onopgelost voorbij laten gaan. Kinderen mogen haar dus bellen als ze een mysterie hebben dat ze willen oplossen. Er belde eens een jongen die een mysterieus luik had ontdekt in zijn school, of er was eens een meisje die heel mysterieuze buurvrouwen had, en ook eens twee kinderen die vermoedelijk een dievenschuurtje hadden gevonden, … Samen met Sara lossen ze dan het mysterie op. Aanrader voor kinderen vanaf tweede, derde leerjaar.

De waanzinnige podcast – Kinderen bespreken hun lievelingsboek en lezen er een hoofdstuk uit voor. Het is leuk dat je zo boeken leert kennen. Aanrader voor kinderen van de lagere school.

Sapietom – Een drieling beleeft allerlei avonturen. Het is wel een leuke podcast, maar ze roepen soms wel luid. Aanrader voor kinderen van kleuter en lagere school.

Wetenschapje – Elke aflevering beantwoorden ze een vraag van een kind over wetenschap. Ze nodigen dan iemand uit die meer uitleg geeft, bijvoorbeeld eens een weerman. Aanrader voor kinderen van de lagere school.

Op houten banden – Dit verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Het is gebaseerd op een echt gebeurde reis. Een jongen van 14 zijn papa zit in het verzet, maar geeft vooral les aan zijn zoon. Op een dag staat er iemand voor de deur met een brief die hij moet brengen naar zijn oma. Zij woont best wel ver. De papa heeft pijn aan zijn been, dus de jongen stelt voor om de brief zelf te brengen. Hij is eerst superblij omdat hij nog eens mag fietsen. Maar dan ontdekt hij dat de fiets houten banden heeft. Het is niet eng, dus een aanrader voor kinderen vanaf de lagere school die dit thema kunnen snappen. En ook voor volwassenen, eigenlijk.

Toen was ik 12 – Mensen vertellen over een bijzondere gebeurtenis die ze op hun 12de hebben meegemaakt. Soms zijn het negatieve ervaringen zoals een woonwijk die ontploft, soms positieve dingen zoals het afscheidsconcert van Doe Maar in 19weetikveel. Aanrader, maar sommige verhalen waren wel wat eng.

RaarMaarWaar – Een man vertelt creepypasta’s – dat zijn korte horrorverhalen die je vindt op het internet. Hij vertelt ze in de ik-vorm. Opgelet! Ze zijn bijna altijd supergriezelig, dus misschien beter vanaf het middelbaar.

Wil je nog iets kwijt over podcasts?

Ellis: “Ja. Ik vind het jammer dat er zo weinig podcasts zijn voor kinderen van mijn leeftijd in het Nederlands.”

Conclusie: podcasts zijn de max, maar er mogen er véél méér gemaakt worden. Alle tips over podcasts voor kinderen in het Nederlands zijn hier superwelkom.