Angst voor de lege pagina

Ondernemers kunnen als de beste uitleggen wat ze doen.
De passie in hun blik is real als ze eenmaal aan het vertellen zijn.
Ze zitten volledig in hun zone. Zalig om te zien.

En dan openen ze een nieuw Word document. Om iets te schrijven over of voor hun zaak. Een brief. Een mailtje. Een Facebookpost. Een tekstje voor de website.

Ze verkrampen. Een pareltje zweet verschijnt op hun voorhoofd. De cursor pinkt genadeloos aan-uit-aan-uit.

Want schrijven. Dat kunnen ze niet goed. Nooit goed gekund ook.

Er zijn ook zoveel regeltjes bij schrijven. Dat je een zin niet mag starten met het woord ‘En’, bijvoorbeeld. En dat het goed moet overkomen, serieus genoeg moet zijn, want dit is een serieuze onderneming.

Terwijl: het enige wat een ondernemer succesvol maakt, is de connectie die hij of zij maakt met mensen. Of de emotie die mensen voelen als ze in contact komen.

En dat — zoals ik in zin 1 al zei — kunnen ondernemers onwaarschijnlijk goed.

 

Lieve zaakvoerders

Dus, lieve zaakvoerders, schrijf geen deftige zinnen. Schrijf alstublieft geen serieuze tekst, met middeleeuwse woorden als tevens, echter, woonachtig of werkzaam. Want: niemand voelt daar iets bij. En wie niets voelt, zal ook niets kopen.

Het is niet omdat je een serieuze zaak runt, dat je teksten daarom serieus saai moeten zijn.

Schrijf vanuit je gevoel. Schrijf het op zoals je het zou vertellen. Daarna kan je wat schaven, natuurlijk. Dat mag. Een tekst is nooit van de eerste keer goed. Breng wat structuur aan. Kort wat zinnen in. Kap wat lange zinnen in stukjes. Maak het wat luchtiger.

Maar laat vooral die geschreven tekst(jes) helemaal vanuit jou komen.

Wist je dat je dergelijke tips (en zelfs nóg concreter) om de 14 dagen in je mailbox kan krijgen? Ontvang deze tips!
Voor ondernemers of freelancers (in spe) – van loodgieters en webshops tot architecten en grafici – die praktische tips willen om zélf hun marketing en communicatie aan te pakken.

 

Foto: Gratisography