Podcasts, podcasts, podcasts, … een eindeloze bron van auditief vermaak. Dit deel van de blogreeks over podcasts bevat mijn ultieme lijstje met Engelstalige podcasts (na deel 1: de beste Nederlandstalige podcasts). 

De beste Engelstalige podcasts op een rij

Engelstalige podcasts over freelancen

De eerste werkgerelateerde podcast die ik ontdekte was Being Freelance [Brits / dialoog]. Een podcast waarin host Steve Folland elke week een freelancer interviewt uit telkens weer andere beroepsgroepen. Het enige wat de gasten gemeenschappelijk hebben, is dat ze allemaal freelancer zijn. Het is boeiend om te horen hoe andere eenmanszaken hun onderneming benaderen, welke lessen ze hebben geleerd en hoe ze met uitdagingen omgaan. Leerrijk? altijd! Intussen is er blijkbaar ook een hele Being Freelance Community, maar daar heb ik me nog niet in verdiept.

Door Being Freelance was de stap naar Doing It For The Kids – DIFTK [Brits / dialoog] snel gezet. Want daar houdt diezelfde Steve Folland een vermakelijke dialoog met grafisch vormgever Frankie Tortora. Naar eigen zeggen vloeken ze iets te vaak en praten ze iets te snel over het thema freelancen with kids in the mix. Luisteren naar gezaag over parenting is echt niet wat ik wil, maar dit is dan ook geen gezaag – want Britse humor. Het is ook geen ergerlijk ‘inspirational’ podcast waarbij je alleen maar kan concluderen hoe slecht je eigenlijk bezig bent. Ze bespreken op een no-nonsense manier een luisteraarsvraag en geven daar hun kijk op.

(Niet-werkgerelateerde) Engelstalige podcasts die je écht moet horen

Heavyweight. Dit is mijn absolute favoriet. Jonathan Goldstein neemt in deze podcast de rol van bemiddelaar aan, waarbij hij misverstanden uit het verre of recente verleden van zijn podcastgasten probeert recht te zetten. Zijn stijl is geniaal grappig en droog. Start deze podcast bij de eerste aflevering, met de vader van Goldstein en zijn broer, om daarna aflevering twee te luisteren, met de échte Moby. Daarna ben je verkocht.

De podcast Serial staat bekend als ‘de moeder van alle podcasts’. Blijkbaar zorgde Serial in 2014 voor de doorbraak van het concept podcasts. In Seizoen 1 onderzoekt het redactieteam een moordzaak uit 1999, waarbij ze de schuld van de veroordeelde ernstig in vraag stellen. Beklijvend om aflevering na aflevering meer te weten te komen over de betrokkenen. Seizoen 2 ontleedt de zaak van een Amerikaanse soldaat die in Afghanistan zijn bataljon verliet en in handen viel van de Taliban. Erg verhelderend: niet enkel de drijfveren van de soldaat zelf, maar ook de hele Afghanistan-missie van de Amerikanen en de situatie waarin de troepen zich bevonden. Seizoen 3 stelt het verwrongen gerechtelijk systeem van Amerika aan de kaak door elke aflevering een nieuwe rechtszaak te belichten. De makers brachten hiervoor een jaar lang tijd door in een rechtbank in Cleveland.

Omdat Heavyweight door productiehuis Gimlet gemaakt werd, vroeg ik me af of ze nog andere coole podcasts produceerden. Dat bleek met The Clearing zeker het geval. Wat een verhaal. De 40-jarige April vermoedt al tientallen jaren dat haar vader een seriemoordenaar is, en dat blijkt na al die jaren gewoon echt zo te zijn. Aflevering na aflevering volg je hoe de makers samen met April steeds meer te weten komen over het onwaarschijnlijke leven van haar vader.

Nog van Gimlet, maar een totaal ander genre is Where Should We BeginEen podcast waarbij je telkens één sessie bijwoont van een koppel in relatietherapie bij de couples therapist Esther Perel. Omdat er koppels van erg diverse pluimage de revue passeren, met een al even divers palet aan problemen of vragen, krijg je allerlei interessante inzichten over hoe relaties in elkaar zitten en functioneren. Boeiend!

Edit 1 juli 2020. In de podcast Wind of Change onderzoekt een journalist van the Newyorker een hardnekkig gerucht: het nummer Wind of Change van The Scorpions is geschreven door de CIA. Of niet? Spannende en amusante materie!

Update juni 2021

Dit is het lijstje met steengoede Engelstalige podcasts die ik intussen beluisterde:

  • Stolen. Verdwijningen van native american vrouwen worden onvoldoende onderzocht. In deze podcast: de zoektocht naar Jermain, een jonge moeder die zomaar verdween.
  • How’s Work. Esther Perel, de relatietherapeute van de podcast Where Should We Begin, focust in deze reeks op werkrelaties, en hoe ze recht te trekken als ze scheef zitten.
  • Mystery Show. Starlee Kine lost mysteries op waar mensen soms al tientallen jaren mee rondlopen.
  • Conviction. American Panic. Een 10-jarige jongen beschuldigt zijn vader van satanisme. Plots overspoelt er een golf van vermeend satanisme de States. Maar klopt dat wel?
  • StartUp. De oprichter van podcastbedrijf Gimlet Media legt eerlijk vast hoe het echt is om een bedrijf te starten.
  • The Other Latif. Prachtig, schrijnend verhaal over een gedetineerde in Guantanamo Bay en hoe een journalist probeert connectie te maken.
  • Partners. Sommige duo’s hebben een soort magische klik en creëren samen iets indrukwekkends. Deze serie laat dergelijke ‘zakenpartners’ aan het woord.

 

Zelf tips voor Engelstalige podcasts?

Stuur me een mail, want alle podcast-inspiratie is welkom!

 

Benieuwd naar meer? Lees ook deel 1, met de beste Nederlandstalige podcasts, en deel 3, met favoriete podcasts van anderen.